De bovenkast: opbouw en types

De bovenkasten bevinden zich boven het werkvlak en worden vaak ook wel hangkasten genoemd. De afstand tot het werkvlak is meestal ongeveer 60 cm, maar kan op vraag ook lager gemaakt worden. Dit is slechts mogelijk doordat de hangkasten minder diep zijn dan de onderkasten zodat er nog hoofdruimte is voor de hangkasten. De gemiddelde hangkast is immers slechts 35 cm diep. De hoogte van de bovenkasten daarentegen, is berekend op die van de kolomkasten en liggen tussen de 30 en 110 cm. Lades komen niet voor bij de bovenkasten, wat vrij logisch is natuurlijk.

De opbouw van een bovenkast

De bovenkast bestaat uit twee zijwanden, die de diepte en de hoogte bepalen. Onder en boven krijgen we een tussenstuk dat samen met de dikte van de zijwanden de breedte van de kast bepaalt. De rug wordt net als bij de onderkast enkele cm meer naar binnen geplaatst om eventuele kleine hindernissen in de wand op te vangen. Maar het wordt vooral gedaan omwille van de ophanging.
      
Er zijn verschillende types van ophangsystemen: zichtbare en onzichtbare.
Ze hebben echter één ding gemeen: ze maken de moderne hangkast tweedimensionaal regelbaar, dwz. ze maken de kast zowel in de hoogte als in de diepte verstelbaar.

De zijwanden kunnen ook voorzien zijn van zogenaamde rijboringen om de legplanken, die rusten op leggerdragertjes, verstelbaar te maken. Ook hier heeft de rugwand een belangrijke functie, hij moet de stabiliteit en haaksheid van de kast waarborgen. De solide bevestiging van de rugwand is net als bij de onderkast van groot belang en ook de dikte is hier niet onbelangrijk. Te dunne ruggen hebben de neiging achteraan ietwat bol te gaan staan hetgeen een mooie aansluiting op de legplank verhinderd. Bij de ruggen in spaanplaat van 8 à 10 mm kan bij bredere kasten zelfs in het midden een ondersteuning van de legplank aangebracht worden.

Bij de dubbele kasten, meestal boven de 60 cm breed, zal er ook bijna altijd een middenstijl voorzien worden als versteviging en om te beletten dat men tussen de deuren door in de kast kan kijken.
In het andere geval is meestal één van de deuren voorzien van een “makelaar” of met andere woorden een stripje bevestigd aan een van de deuren om deze opening af te dichten. Het nadeel is dat men de deur zonder makelaar altijd eerst moet openen.

De types bovenkasten

Bovenkasten met één deur
Bovenkasten met 1 deur zijn meestal tussen 30 en 60 cm breed, en kunnen geleverd worden met volle deur, met glasdeuren, volglas, glas in kader en de glasdeur met kleinhout(verdelingen) in de rustieke keukens. Tevens is er een grote keuze in glassoorten en zijn de deurkaders dan zowel in hout, in alu of zelfs in inox mogelijk.

Bovenkast met twee deuren

Dubbele bovenkasten zijn meestal tussen 60 en 120 cm breed. Uitzonderlijk maakt men een tweedeurskast op 50 of 60 cm breed, vooral om esthetische redenen. Ze kunnen ook geleverd worden met volle deur, met glasdeuren, volglas, glas in kader en de glasdeur met kleinhout(verdelingen) in de rustieke keukens. Tevens is er een grote keuze in glassoorten en zijn de deurkaders dan zowel in hout als in alu of zelfs in inox mogelijk

Bovenkasten met vouwdeuren in horizontale richting

Deze kasten bestaan maar worden zeer zelden gebruikt en zijn zowat uit de keukenwereld verdwenen.  

Bovenkast met lift- of klapdeuren

Een meer en meer opkomende vorm van bovenkast is deze met liftdeuren. Hieronder verstaan we bovenkasten met deur of deuren die men naar boven toe open doet. Deze bestaan zowel met één als met twee deuren. Er zijn tal van verschillende systemen te verkrijgen en men beschikt zelfs over deuren tot 200 cm breed die men in 1 beweging kan openen. Ook vouwdeuren die dan naar boven toe open vouwen zijn zeer frequent.
Net als bij de andere bovenkasten kan men de deuren in vlakke of glasuitvoering krijgen afhankelijk van stijl en model van de keuken. Er zijn de laatste jaren vele inventieve systemen te verkrijgen, zowel mechanisch als elektrisch te bedienen. De klassieke naar boven openklappende deur is nog beschikbaar maar wordt minder en minder gebruikt, tenzij voor kleine kastjes met beperkte hoogte.

Om volledig te zijn vermelden we ook nog even een vertikaal of horizontaal inschuivende deur, die bij een keuken echter zeer weinig toepassingen kent.

Bovenkast voor inbouw apparaten

Bovenkasten voor het inbouwen van een microgolfoven zijn in kleinere keukens nog wel te vinden indien men niet in de mogelijkheid is de microoven in een kolomkast te verwerken. Dit vereist dan wel een speciaal toestel met geringere diepte.

Een zeer veel gebruikte bovenkast is deze met ingebouwde afzuigunit.


Meestal gaat het hierbij om een unit met onderaan een uittrekbaar filterelement dat ingeschoven mooi lijnt met het front van de kasten. Zodoende kan men een mooie strakke lijn krijgen in de bovenkasten en is van de noodzakelijke geurafzuiging in rust weinig te merken.COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: De bovenkast: opbouw en types
De bovenkast: opbouw en types
https://4.bp.blogspot.com/-wCfO0Kjr_as/WT6qycx-l1I/AAAAAAAABG8/VHn444Qn6QoZyt7Uoh-eFCmfymUaobc_QCLcB/s1600/Schermafbeelding%2B2017-06-12%2Bom%2B16.52.24.png
https://4.bp.blogspot.com/-wCfO0Kjr_as/WT6qycx-l1I/AAAAAAAABG8/VHn444Qn6QoZyt7Uoh-eFCmfymUaobc_QCLcB/s72-c/Schermafbeelding%2B2017-06-12%2Bom%2B16.52.24.png
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2017/06/de-bovenkast-opbouw-en-types.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2017/06/de-bovenkast-opbouw-en-types.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren