Oventips

 • Hoe komt het dat maaltijden die opgewarmd worden in de microgolfoven soms droog smaken? Wel, een microgolfoven werkt via elektromagnetische golven. De vetten, suikers en water die aanwezig zijn in het voedsel absorberen die golven, waarna er warmte ontstaat. Doordat het voedsel opwarmt – en meer specifiek doordat de watermoleculen voor een groot tot de opwarming bijdragen – verdampt de grootste hoeveelheid van het water. Hierdoor droogt het voedsel uit. Dit kan deels vermeden worden door het gerecht af te dekken tijdens het koken met de microgolfoven.
 • Plaats de microgolfoven op een voor u comfortabele werkhoogte. Het kan namelijk het meest gebruikte toestel in de keuken zijn.
 • Waarom ontploft een ei in de microgolfoven ? Doordat de dooier van het ei sneller kookt dan het eiwit ontstaat er een overdruk binnen het ei. Overtreft deze overdruk de kracht van de eierschaal, dan ontploft het ei. Dit kan men oplossen door in de minst bolle top van het ei een klein gaatje te prikken. Hieronder bevindt zich namelijk een luchtbel. Tijdens het opwarmen van het ei in de microgolfoven drukt de overdruk van het ei de lucht uit het ei waardoor de overdruk verkleint en het ei niet ontploft.
 • Wat is het verschil tussen een magnetron en een microgolfoven? In Nederland noemt men een microgolfoven veelal een magnetron. Maar eigenlijk is de magnetron de eigenlijke energiebron die door middel van trilholten en een magneetveld hoogfrequente elektromagnetische energie kan opwekken, dus een onderdeel van de microgolfoven.
 • “Hot” en “cold spots” in de ovenruimte: doe de test! Er bestaat een relatief eenvoudig trucje om de koude en warme zones van je microgolfoven te bepalen. Bereid een pannenkoekdeegje met bloem en water en suiker. Giet vervolgens een dun laagje over de bodemplaat van de oven en zet deze aan gedurende 1 min. Normaal gezien zou je nu donkere en lichtere partijen moeten bekomen. De donkere zijn dan de “hot spots”.
 • In microgolfovens kan gebruik gemaakt worden van een bruineerschotel of “crisp”-plaat. Deze vitrokeramische ovenschotels zijn uitgerust met een speciale ferromagnetische bodemlaag die door de microgolven in een mum van tijd zeer heet wordt. Op deze manier kan men toch gerechten laten bruinen en korsten in een zuivere microgolfoven. Sommige toestellen op de markt worden zelfs standaard met een crispplaat geleverd.
 • Lange opwarmingstijd bij conventionele ovens De lange opwarmingstijd (20 minuten) bij sommige conventionele ovens is te verklaren doordat de weerstanden hun warmte in eerste instantie aan de ovenwanden afgeven; de wanden geven hun warmte vervolgens door aan de ovenruimte en de bereidingen.
 • Wat moet ik zeker doen vooralleer ik de pyrolyse start? Let er op dat u alle toebehoren (sleden, braadspit, vetopvanger…) uit de oven haalt alvorens de reinigingscyclus in werking te zetten. Door de enorme temperatuur (500 °C) zullen ze immers onherstelbaar beschadigd worden.
 • Wat zijn geautomatiseerde programma’s? Veel ovens zijn tegenwoordig voorzien van een aantal voorgeprogrammeerde, automatische programma’s. U kiest het icoon van het te bereiden gerecht, voert het juiste gewicht in en de oven zal de rest doen. Dit zijn echter standaardfuncties en geven natuurlijk geen garantie dat uw gerecht volledig naar uw smaak zal zijn. Sommige voorgeprogrammeerde functies kunnen bij het kiezen nog deels aangepast worden; gaartijd, vermogen, bruiningsgraad,…
 • Is voor een stoomoven wateraf- en aanvoer noodzakelijk? Niet noodzakelijk. Controleer dit vooraf in de specifikaties van het toestel.
 • Zijn er specifieke stoomrecepten? Ja inderdaad. Heel wat weetjes en recepten zijn te vinden op www.stoomkoken.be, een platform dat in het leven geroepen werd door Miele.
 • Recipiënten in de microgolfoven: Let er goed op dat je het juiste recipiënt of reservoir gebruikt: Het moet namelijk bestand zijn tegen hoge temperaturen en zoveel mogelijk de golven doorlaten. Concreet kan u geen kwaad met recipiënten vervaardigd uit vitrokeramisch of glazen materiaal. Metalen recipiënten zijn uit den boze.


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: Oventips
Oventips
https://3.bp.blogspot.com/-n8bDwiOgLLM/WCHPfP0DowI/AAAAAAAAApI/ftE6gwZ_peIXkT7-aIPWiOjeKsvwsK5LQCLcB/s320/school-1223876_640%2B%25281%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-n8bDwiOgLLM/WCHPfP0DowI/AAAAAAAAApI/ftE6gwZ_peIXkT7-aIPWiOjeKsvwsK5LQCLcB/s72-c/school-1223876_640%2B%25281%2529.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/oventips.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/oventips.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren