Energie

Waterverbruik


De belangrijkste reden om zich een vaatwasmachine aan te schaffen is natuurlijk de tijd die men uitspaart. Omwille van een stijgend waterverbruik zal men de aanschaf van een vaatwasmachine niet moeten uitstellen. Er kan zelfs aangenomen worden dat met de hand afwassen duurder uitvalt dan afwassen met een vaatwasmachine, doordat het meer water en energie verbruikt.

Laat u de kraan lopen wanneer u aan het afwassen bent?
Moet u zoeken naar de juiste temperatuur van het water?
Wast u direct af na een maaltijd, of stapelt u het vuil vaatwerk op?

Al deze factoren spelen mee om de kostprijs te beramen van de handafwas. Het hangt er bij een vaatwasmachine, net zoals bij de handafwas, in grote mate vanaf hoe spaarzaam u omgaat met het toestel. Indien u bijvoorbeeld de machine niet volledig vollaadt, of bijvoorbeeld het foute programma gebruikt, of etensresten niet verwijdert, dan zal de vaatwasmachine inderdaad meer verbruiken.

Bij de vaatwasmachine kan u ervan uitgaan dat elke wasbeurt tussen 10 en 15 liter water verbruikt, terwijl dit bij de handwas ongeveer 40 liter per wasbeurt is. Om nog maar te zwijgen over het hygiënische aspect. Het water in de vaatwasmachine is immers veel warmer dan bij de handafwas, zodat bacteriën effectief geëlimineerd worden. Ook het gebruik van de theedoek wordt uitgeschakeld, wat een brandhaard van bacteriën is.

De aanschaf van een vaatwasmachine is in elk geval een schot in de roos.

Energieverbruik


Door een nieuwe Europese richtlijn werden alle elektrische toestellen zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines gecategoriseerd in een aantal energie-efficiëntieklassen. Energie-efficiënte wil zeggen hoe efficiënt een toestel omspringt met de energie die het uit het stopcontact haalt. Vaatwassers worden ingedeeld in de energielabels A tot en met D, waarbij de A-klasse nog verder wordt onderverdeeld in A+, A++ en A+++. Hoe meer plustekens, hoe zuiniger het toestel. Enkel vaatwassers met een A-label mogen nog worden verkocht. En vanaf 1 december 2013 moeten alle vaatwassers zelfs aan de voorwaarden voldoen voor een A+ label. Kleinere vaatwassers tot tien couverts en met een breedte van 45 cm mogen wel nog een A-label dragen.

Energielabel-vaatwasserDaarnaast kregen de etiketten ook enkele nieuwe pictogrammen waarvan we de milieu-impact en de geboekte technologische vooruitgang kunnen aflezen.

Wat staat er op het energielabel?


De naam van de leverancier/ het handelsmerk
De typeaanduiding van de leverancier
De energie-efficiëntieklasse
Het energieverbruik per jaar in kWh
Het waterverbruik per jaar
De droogefficiëntieklasse
Het aantal couverts in de standaardcyclus
Het lawaai dat het toestel maakt.

Zuiniger maar ook duurder


Het loont wel degelijk de moeite om te investeren in een vaatwasmachine met het zuinigste energielabel.  Zo is een A+ toestel 10 % zuiniger zijn dan een toestel met label A, een toestel met A++ label is 20 % zuiniger en een met A+++ is 30 % zuiniger. Maar deze besparing in energie vertaalt zich natuurlijk wel in de hogere aankoopprijs van het toestel. U kunt voor uzelf beslissen of de besparing de meerprijs bij aankoop dekt. Indien niet, kunt u nog steeds een zuiniger toestel kopen uit milieuoverwegingen.

Energietips


Het is niet nodig het vaatwerk eerst af te spoelen vooraleer het in de vaatwasmachine te plaatsen. Het toestel is zelf in staat om alle etensresten perfect te verwijderen en voor een perfect schone vaat te zorgen. Het vooraf afspoelen van het vaatwerk zorgt enkel voor nutteloos extra waterverbruik.
Kies het juiste programma en de temperatuur naargelang de vuilheid van de afwas. Indien u dit niet zelf weet te doen, raadpleeg dan de handleiding of start het intelligente programma.
Plaats de afwas zo dat de waterstralen van de sproeiarmen bij de afwas kunnen. Daarbij is het van groot belang dat het vaatwerk niet met elkaar in contact komt. Alleen zo kan een optimale werking van uw toestel gewaarborgd worden.
Schakel de vaatwasmachine pas in als het toestel volledig vol geladen is.
Gebruik het voorspoelprogramma wanneer er een klkeine hoeveelheid vuil vaatwerk in toestel staat maar u toestel niet onmiddellijk zal inschakelen.
Controleer van tijd tot stond de binnenkant van de vaatwasmachine. De sproeiarmen, sproeimonden, filter,… moeten steeds zuiver zijn.
Reinig het filtersysteem regelmatig en grondig: het systeem bestaat meestal uit een drietal filters:
een vlakke filter voor de eerste grove filtering
een fijne filter

een microfilter die tot de kleinste deeltjes kan tegenhouden


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: Energie
Energie
https://1.bp.blogspot.com/-AY3OT688GZA/WCHTssArHnI/AAAAAAAAApg/7KBfnB5MAn0RZ6Aqt_nmKbs9YrAo-rS4QCEw/s320/Degrotekeukengids_vaatwassers.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-AY3OT688GZA/WCHTssArHnI/AAAAAAAAApg/7KBfnB5MAn0RZ6Aqt_nmKbs9YrAo-rS4QCEw/s72-c/Degrotekeukengids_vaatwassers.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/energie.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/energie.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren