Energie en veiligheid bij een oven

Op veel apparaten zit een energielabel. Met dit label kunt u in één oogopslag zien of het apparaat energiezuinig of -onzuinig is. Soms zijn energiezuinige apparaten duurder in aanschaf maar u verdient de extra kosten vaak terug door een lagere energierekening.

Net zoals bij koelkasten en diepvriezers worden ook ovens voorzien van een energielabel. De overgrote meerderheid vande aangeboden modellen behoren tot de klasse A of B. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de koelkast wordt het energieverbruik van de oven in de eerste plaats bepaald door de frequentie van het gebruik. Bij een gemiddeld gebruik van 3-maal per week kunnen we de volgende waarden vastleggen:

Energieklasse
A: 110 kWh/jaar
B: 140 kWh/jaar
C: 170 kWh/jaar
D: 200 kWh/jaar

Bron www.hausgeraete-plus.de

De energie-efficiëntie bij ovens wordt bepaald door een gestandardiseerd “gerecht” – het gaat hier om een gestandardiseerde baksteen verzadigd met water – een bepaalde temperatuursverhoging te geven. De opgenomen hoeveelheid energie is daarbij een maat voor de energie-efficiëntie. Men maakt bij het toekennen van het energielabel wel het onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote ovenvolumes.

Vele ovens werken met een extra thermische sonde. Een thermische sonde is een sonde die de temperatuur meet binnenin het voedsel. Men sluit de sondekabel aan in de voorziene plug en steekt het sondepunt tot de kern in het vlees. Wanneer de vooraf ingestelde temperatuur bereikt is (binnen in het voedsel), zal de oven automatisch stoppen. Op deze manier zal u uw vlees ook vanbinnen lekker gaar krijgen en bespaart u bovendien heel wat energie. Bovendien hoeft men zich ook geen zorgen meer te maken over de bereidingstijd van het gerecht. De in te stellen temperatuur is afhankelijk van het type bereiding en van het gewenste resultaat.


Veiligheid

In tegenstelling tot de beginjaren van de oven, hebben de fabrikanten het afgelopen decennium bijzonder veel aandacht besteed aan de veiligheid van hun producten.

Een belangrijke innovatie is de zgn. “koele voorzijde“. Concreet wil dit zeggen dat de ovendeur voorzien werd van 3 of zelfs 4 glazen waardoor de temperatuur aan de buitenzijde drastisch naar beneden ging. Een dankbare bescherming tegen de grijpgrage handjes van de allerkleinsten.

foto openening van een ovenDe ovens van de betere klasse zijn daarnaast ook voorzien van eenkoelsysteem dat zorgt voor de koeling rondom het apparaat en het meubel. Hierdoor blijven niet alleen het bedieningspaneel en het handvat koel, maar zal er ook geen condensvorming plaatsvinden. Het eigenlijke koelen gebeurt meestal door middel van een traagdraaiende ventilator.


Het merendeel van de toestellen is tot slot uitgerust met eenkinderbeveiliging, een kinderslot zeg maar. Na het inschakelen van de beveiliging kunnen de ovenfuncties slechts ontgrendeld worden door het indrukken van een bepaalde toetsencombinatie.


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: Energie en veiligheid bij een oven
Energie en veiligheid bij een oven
https://3.bp.blogspot.com/-vhGJ68FzDGQ/WCGzIQag7KI/AAAAAAAAAoA/XuzLgsV6ylUUj8k3zjH_ugfNkTw_4aWIQCLcB/s320/child-930103_640.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-vhGJ68FzDGQ/WCGzIQag7KI/AAAAAAAAAoA/XuzLgsV6ylUUj8k3zjH_ugfNkTw_4aWIQCLcB/s72-c/child-930103_640.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/energie-en-veiligheid-bij-een-oven.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/energie-en-veiligheid-bij-een-oven.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren