De werking van de vaatwas: drogen

Het principe van het drogen van het vaatwerk is vrij eenvoudig: men maakt gebruik van de eigenwarmte van het vaatwerk – dat warm is door het warme was- en spoelwater – en het creëren van een koudere zone in het toestel waar de waterdamp kan neerslaan.

De warmte van het vaatwerk zal ervoor zorgen dat het water erop zal verdampen. De waterdamp komt in de lucht terecht en zal dan naar een koudere zone in het toestel worden gebracht – actief of passief – waar de waterdamp condenseert.

De minst gecompliceerde vaarwassers zullen de vaat drogen door gebruik te maken van de warmte die overblijft van de laatste spoelbeurt en door het inschakelen van de weerstand die zichtbaar in de kuip is opgesteld. Op die manier wordt extra warmte toegevoerd die het verdampen van het water zal stimuleren. De koude zone – daar waar er geen weerstandselement zit – zorgt voor het condenseren van de waterdamp.

Meer en meer hebben de fabrikanten de zichtbare weerstand verwijderd en deze elders binnen het toestel opgesteld om nuttige plaats in de kuip te winnen. Hierdoor verdween de extra warmtebron voor het drogen, waardoor men alternatieve oplossingen diende te bedenken om een optimaal droogresultaat te verkrijgen.

  • De passieve droging
  • Ventilatordrogen
  • De warmtewisselaar
  • De zeolietdroging
  • De passieve droging

De eerste oplossing bestaat erin om de temperatuur tijdens de laatste spoelfase – net voor het drogen – te verhogen. Op die manier stopt men meer energie in het vaatwerk waardoor tijdens de droogfase het water beter verdampt. De zijwanden van het toestel doen dienst als koude wanden daar het toestel langsheen deze wanden het meeste warmte verliest. Hiertegen condenseert de waterdamp waardoor het vaatwerk droogt.

Ventilatordrogen

Een tweede oplossing bestaat erin het vaatwerk actief te drogen door gebruik te maken van een ventilator. Er wordt lucht van buitenaf aangezogen en doorheen de vaatwasserkuip geblazen. De eigenwarmte van het vaatwerk zorgt ervoor dat het water verdampt. De luchtstroom neemt deze waterdamp op en de vochtige lucht wordt de keuken ingeblazen. Sommige toestellen zijn eveneens voorzien van een soort koelsysteem – een systeem met dubbele luchtstroom – die de vocht uit de lucht haalt vooraleer ze de keuken wordt ingeblazen. Het condenswater dat hierbij ontstaat wordt opgevangen en afgevoerd.

De warmtewisselaar

Een derde oplossing wordt door de warmtewisselaar geboden (zie ook “Werking van een vaatwasser, temperatuur en energie”). Na de laatste spoeling wordt de warmtewisselaar – die niet meer is dan een waterreservoir geïntegreerd in één van de wanden van het toestel – met koud water gevuld. Op die manier wordt er een koude binnenwand gecreëerd waartegen de waterdamp zal condenseren. Ook hier zorgt de eigenwarmte van het vaatwerk voor de verdamping van het water. De vochtige lucht die tegen de koude wand passeert koelt af en de waterdamp condenseert. De koude lucht zakt en duwt de warme vochtige luchtlagen voor zich uit. Op die manier installeert zich een natuurlijke convectie in de vaatwasser waardoor het vaatwerk zonder toevoeging van energie of lucht van buitenaf droogt.

De zeolietdroging


Een vierde oplossing is de zogenaamde “zeolietdroging”. Bij deze techniek is er onder de kuip van de vaatwasser een reservoir met zeolietkorrels gemonteerd. Zeoliet is een mineraal dat de eigenschap heeft om energie en vocht te kunnen opslaan. Het werkingsprincipe is als volgt: tijdens de droogfase wordt de warme vochtige lucht uit de vaatwasser door een ventilator aangezogen en door het zeolietreservoir geleid. Het vocht wordt uit de lucht door het zeoliet opgenomen. Tijdens dit proces zal het zeoliet energie onder de vorm van warmte vrijgeven. Deze warmte wordt op haar beurt gebruikt om het droogproces te stimuleren – naast de eigenwarmte van het vaatwerk die het water laat verdampen. Het zeoliet wordt op zijn beurt geregenereerd – gedroogd als men wil – tijdens de andere programmafases door een weerstand die in het zeolietreservoir geïntegreerd zit. De warme vochtige lucht die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor het opwarmen van het vaatwerk.


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: De werking van de vaatwas: drogen
De werking van de vaatwas: drogen
https://1.bp.blogspot.com/-f8rjtFpbi-Y/WCHVRWs5JSI/AAAAAAAAApk/RCNwY0n8QuY-vCMHJkM8JLbYIgHSrEDZwCLcB/s320/Degrotekeukengids_vaatwassers2.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-f8rjtFpbi-Y/WCHVRWs5JSI/AAAAAAAAApk/RCNwY0n8QuY-vCMHJkM8JLbYIgHSrEDZwCLcB/s72-c/Degrotekeukengids_vaatwassers2.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-werking-van-de-vaatwas-drogen.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-werking-van-de-vaatwas-drogen.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren