De ventilatoren

Er bestaan twee mogelijke soorten ventilatoren. De combinatie motor/ ventilator vormt de basis van de werking van de dampkap met motor.

  • De axiale ventilator
  • Tangentiële ventilator


De axiale ventilator 

bestaat uit een motor met een ventilator die de lucht aanzuigt en wegduwt volgens de richting van de as van de ventilator. Men kan dit type ventilator het best vergelijken met de klassieke ventilator die in de zomer wordt gebruikt om verkoeling te brengen. Van dit soort ventilator bestaan er verschillende types die verschillen in de hoeveelheid lucht die ze kunnen verplaatsen. Hoe groter en dieper de schoepen, hoe meer lucht kan verplaatst worden.

De zeer krachtige ventilatoren met een grote capaciteit om lucht te verplaatsen vindt men hoofdzakelijk terug in de motoren die buiten de dampkap worden geüinstalleerd, met andere woorden bij motorloze dampkappen met externe motor. Deze ventilatoren zorgen voor een grote luchtaanzuiging, waardoor, bij een aangepast afvoersysteem, zeer hoge rendementen worden opgetekend.

Ook in eenvoudigere dampkappen vindt men deze ventilatoren echter terug. Het nadeel van de axiale ventilator is echter, wanneer hij in de dampkap ingebouwd zit, dat hij niet zo goed in staat is om de aangezogen lucht doorheen een afvoerbuizensysteem door te duwen. Dit komt doordat de ventilator behoorlijk wat luchtwervelingen in het buizensysteem veroorzaakt, wat tot extra leidingverlies leidt.
De tangentiële ventilator

De tangentiële ventilator 

bestaat uit een motor en een soort schoepenrad waarvan de schoepen in dezelfe richting van de motoras zijn gemonteerd. De ventilator op zich ziet er tonvormig uit. De aangezogen lucht wordt door de ventilator loodrecht op de asrichting van de motor uitgeblazen.
Deze ventilatoren hebben als goede eigenschap dat ze haast geen luchtwervelingen veroorzaken, waardoor ze zeer goed in staat zijn de lucht doorheen een buizensysteem te stuwen. Dit ype ventilator wordt dan ook veel in de dampkap zelf ingebouwd en minder in externe motoren. Bij sommige fabikanten wordt de tangenti ële ventilator zo gebouwd dat de aanzuiging van de lucht langs beide ton-openingen van de ventilator gebeurt, wat leidt tot een hoger rendement. Dit type ventilator is ook merkelijk stiller dan de axiale ventilator. In vergelijking met een in de dampkap ingebouwde axiale ventilator geeft de tangentiële variante bovendien een hoger rendement.
Het coanda-effekt.

Coanda effect

Sommige dampkappen zijn met een extra ventilator uitgerust die op zich niet bijdraagt tot de aanzuiging van de kookdampen, maar die ervoor zorgt dat de dampen optimaal onder de dampkap wordt geblazen. Op die manier wordt de efficiëntie van de dampkap aanzienlijk verhoogd, daar er minder dampen zullen ontsnappen langs de zijkanten en voorkant.
Het werkingsprincipe hiervan is gebaseerd op het zogenoemde “coanda-effect”. Dit aerodynamisch verschijnsel bestaat erin dat lucht die rond een cylinder wordt geblazen de neiging heeft om de vorm van de cylinder – de cirkel dus – te blijven volgen in plaats van een rechte lijn.

Praktisch gezien is vooraan de dampkap over de gehele breedte een cylinder geïntegreerd. Een extra ventilator blaast de lucht doorheen een smalle spleet langs deze cylinder. Zo ontstaat een extra luchtstroom richting onderkant van de dampkap. Dampen die de neiging hebben om langs de voorkant aan de zuigkracht van de ventilator te ontsnappen, worden nu door deze extra luchtstroom weer onder de dampkap geblazen waardoor de efficiëntie verhoogt.


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: De ventilatoren
De ventilatoren
https://2.bp.blogspot.com/-7-ojkBTg0jA/WCBMKwyLOTI/AAAAAAAAAgs/x560NlwbwasJLM0DvZ_MNPm3Z3aTLyAIACEw/s320/Miele_dampkap.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-7-ojkBTg0jA/WCBMKwyLOTI/AAAAAAAAAgs/x560NlwbwasJLM0DvZ_MNPm3Z3aTLyAIACEw/s72-c/Miele_dampkap.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-ventilatoren.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-ventilatoren.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren