De stoomoven

Het principe is ook hier eenvoudig : de gerechten worden klaargemaakt in warme lucht met een verhoogde hoeveelheid waterdamp in plaats van ze onder te dompelen in water en ze te koken. Hierdoor blijven de vitamines en mineralen van verse levensmiddelen nagenoeg perfect behouden, omdat ze niet kunnen oplossen in het kookwater, dat na het koken in de gootsteen verdwijnt.

Met de commercialisering van de stoomoven ging voor veel thuiskoks een nieuwe wereld open. Stoomkoken was reeds langer een vaak gebruikte technieken de grootkeuken, maar vond enkele jaren geleden ook de weg naar de keuken van de gewone man.
Bij stoomkoken worden gerechten in waterdamp gekookt. Dankzij deze manier van koken blijven de vitamines en mineralen van verse levensmiddelen nagenoeg perfect behouden. Het stoomkoken voltrekt zich met een hoge vochtigheidsgraad, waardoor de natuurlijke kleuren en aroma’s behouden blijven. Of het nu gaat om een mals sappig stuk vis, knapperige groente of een luchtige soufflé, de gerechten zullen niet uitdrogen of aan smaak inboeten.
Gerechten bereid met een stoomoven zijn dus niet alleen erg gezond, ze zien er ook nog eens lekker uit. Het behoud van de smaak zorgt er, ten slotte, voor dat je haast geen specerijen hoeft toe te voegen.


Sommige modellen van stoomovens werken met een vaste temperatuur (100° C) en een vaste vochtigheidsgraad (100%). Andere modellen hebben dan weer de mogelijkheid om of de temperatuur in te stellen of de vochtigheidsgraad. Nog andere modellen laten dan weer toe zowel de temperatuur als vochtigheidsgraad in te stellen. Het voordeel van een instelbare temperatuur is dat men deze aan het gerecht kan aanpassen. Voor de meeste groenten en aardappelen volstaat 100° C en 100 % vocht, maar voor vis is 80° bij 100% meer aangewezen daar men zo het uittreden van de eiwitten kan vermijden. Voor hardere groenten zoals wortels of boontjes e.d. kan men om de kooktijd in te korten een temperatuur van 120° instellen bij 100%. Het aanpassen van de vochtigheidsgraad komt meestal voor bij gecombineerde stoomovens en wordt gebruikt voor specifieke toepassingen.


COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-soepen hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-energielabel koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: De stoomoven
De stoomoven
https://4.bp.blogspot.com/-2juG0c86OHY/WCGcDuFAkfI/AAAAAAAAAmM/fg91dz5sJPcPKNSdS17wufi6Yh0pTDQaACLcB/s320/Degrotekeukengids_ovens_types_stoomoven.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-2juG0c86OHY/WCGcDuFAkfI/AAAAAAAAAmM/fg91dz5sJPcPKNSdS17wufi6Yh0pTDQaACLcB/s72-c/Degrotekeukengids_ovens_types_stoomoven.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-stoomoven.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/de-stoomoven.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren