Dampkap met of zonder motor?

De dampkap zonder motor is bijna geruisloos omdat de motor in een andere kamer of op het dak gemonteerd wordt.
Bij de dampkappen met afvoer kan men opteren voor een model met of zonder motor.
Bij een model zonder motor zal de motor niet in de dampkap zelf zitten, maar zal deze op een andere plaats in het interieur of zelfs buiten gemonteerd worden. Sommige merken hebben dampkappen ontwikkeld waarbij men mits de verwijdering van enkele schroeven de motor uit de dampkap kan halen zodat deze elders geplaatst kan worden.

Maar waarom moet het onderscheid tussen met of zonder motor gemaakt worden?
Het antwoord op deze vraag is dubbel. Enerzijds kan men er bewust voor opteren om een zo stil mogelijke dampkap in de keuken te monteren. Hoewel er reeds zeer stille dampkappen bestaan met geïntegreerde motor, kan het nog stiller. Men opteert dan voor een motorloze dampkap en men plaatst de motor op afstand, in een aanpalende ruimte of zelfs buiten tegen de gevel of op het dak. Op deze manier weert men het geluid van de motor zelf uit de keuken. De dampkap is met de motor verbonden met een buizensysteem. Een bijkomend voordeel naast het geringe geluidsniveau van deze oplossing is de grotere efficiëntie: het is namelijk stromingstechnisch gemakkelijker om lucht door een buizensysteem te “zuigen” dan ze er door te “duwen”.
Deze technologie kan zowel voor de wandgemonteerde of eilanddampkappen worden toegepast alsook voor systemen met randafzuiging.

Anderzijds kunnen motorloze dampkappen ook worden gebruikt in woningen die zijn uitgerust met een centraal vertilatiesysteem. Appartementsgebouwen zijn vaak uitgerust met een centraal ventilatiesysteem waaraan ook dampkappen kunnen worden aangesloten. Toestellen met motor kunnen echter het hele systeem danig verstoren, waardoor er best geopteerd wordt voor een motorloze variante.De dampkap zonder motor wordt simpelweg gekoppeld aan het centraal afzuigsysteem in uw woning. Indien men de dampkap aansluit aan het centraal afzuigsysteem moet de installateur echter zeer behoedzaam te werk gaan, er kan immers niet om het even wat aangesloten worden. Men zal steeds rekening moeten houden met de capaciteit van dat systeem. Bovendien moet de mogelijkheid er zijn om extra kleppen tussen de dampkap en het centraal afzuigsysteem te plaatsen. Ook hier bestaan er verschillende oplossingen: de mechanische klep die door de gebruiker manueel dient te worden geopend op het ogenblik dat men de dampkap wenst te gebruiken; de elektromagnetische klep die opent na een druk op een knop of de thermo-elektrische klep die opent wanneer tijdens het koken de temperatuur onder de dampkap stijgt.

In nieuwbouwwoningen is het installeren van een ventilatiesysteem reeds een aantal jaren verplicht. Het minimum vereiste systeem laat echter niet zomaar toe er een dampkap op aan te sluiten. Indien dit gewenst is, dient men dit op voorhand met de architect te overleggen. In het andere geval zal men naast het ventilatiesysteem een klassiek dampkapsysteem kunnen installeren.

Een belangrijk voordeel van de dampkap zonder motor is dat deze bijna geruisloos functioneren, en dat men dus nauwelijks merkt dat de dampkap ingeschakeld is.


Meestal beschikken de dampkappen met motor over één enkele motor, maar sommigen beschikken over twee motoren. Tweemotorige toestellen worden aangewend indien een grotere afzuigcapaciteit gewenst is. Vaak zijn tweemotorige dampkappen luidruchtiger dan de eenmotorige varianten, maar bepaalde fabrikanten laten de twee motoren in tegengestelde zin draaien, waardoor ook deze toestellen een zeer laag geluidsniveau kunnen hebben.

COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: Dampkap met of zonder motor?
Dampkap met of zonder motor?
https://1.bp.blogspot.com/-WjIecueNPlY/WCBNGwPAqXI/AAAAAAAAAgo/_uF-dWxiCQUCpXQMm_cLmIDE3_TtNgvpgCLcB/s320/Miele_dampkap_2.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-WjIecueNPlY/WCBNGwPAqXI/AAAAAAAAAgo/_uF-dWxiCQUCpXQMm_cLmIDE3_TtNgvpgCLcB/s72-c/Miele_dampkap_2.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/dampkap-met-of-zonder-motor.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/11/dampkap-met-of-zonder-motor.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren