Materialen in de keuken - corpus

De keuze van materialen in de keuken is van groot belang. Het werken met voeding vraagt immers een bacterie-vrije omgeving en de materialen in de keuken moeten ookgebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden zijn. Bovendien speelt ook het aspect van stijl. De sfeer die door de keuze van materialen wordt neergezet is in onze hedendaagse wooncultuur van steeds groter belang. In combinatie met het te spenderen budget maken al deze aspecten de materiaalkeuze tot een niet te verwaarlozen onderdeel in de planning van uw keuken.

Afwerking en materialen van de corpussen


De corpus van een kast wordt gemaakt uit panelen. Dat materiaal is vaak melamine, laminaat, multiplex of volkern.
Het front van de kast wordt meestal gemaakt van melamine, laminaat, folie, fineer, massief hout, gelakt of volkern.
panelen voor de corpus van de keukenkastEen paneel is samengesteld uit een drager en een afwerkingslaag (deklaag) onder en boven. Deze afwerkingslaag is niet altijd aan beide zijden identiek. De drager zelf is van spaanplaat, MDF, multiplex of volkern. De deklaag is meestal melamine of laminaat.

De drager


De spaanplaatdrager is een plaat die wordt samengesteld uit houtspaanders en lijm.
De gebruikte lijm is niet waterbestendig. Indien dit wel zo is, dan spreekt men van een watervaste plaat. In de meeste gevallen wordt in een keuken geopteerd voor de niet-watervaste plaat.
Bij een drager wordt de kwaliteit bepaald door de zogenaamde densiteit van de plaat. Dit is de vastheid waarmee ze geperst werd. Bij een goede densiteit kan men de verankering van schroeven enz. in de plaat garanderen.
MDF-dragerMDF (Medium Density Fibreboard) is een tweede veel gebruikte drager.Het is ook een persing van verschillende materialen.MDF is vooral geliefd om z’n gladde oppervlak. Ook hier bestaan nog veel verschillende soorten en densiteiten al naargelang de toepassing.Zo is er bijvoorbeeld HDF, High Density Fibreboard, vooral gebruikt bij uitgefreesde en gelakte panelen).
multiplexdragerDe multiplexdrager is samengesteld uit een aantal dunne laagjes hout die in gekruiste richting op mekaar gelijmd worden (al of niet watervast) en dan voorzien van een toplaag aan beide zijden. De kwaliteit van deze plaat is recht evenredig met de gebruikte houtlagen.
Een volkerndrager is samengesteld uit een groot aantal lagen kraftpapier gedrenkt in fenolhars en onder zeer hoge druk samengeperst en aan beide zijden voorzien van een toplaag. (3 à 20 mm dikte)

De deklaag


Melamine is een in melaminehars gedrenkt bedrukt papier (decors) van enkele tienden mm dikte dat later, onder hoge druk op een drager gekleefd, ons melaminepaneel wordt waarmee we de corpus gaan vervaardigen. De dikte van deze melaminelaag samen met de densiteit van de drager is bepalend voor de kwaliteit van het afgewerkte paneel.

Laminaat of HPL (High Pressure Laminaat) is net als volkern, samengesteld uit enkele laagjes kraftpapier gedrenkt in fenolhars en daarna onder hoge druk en temperatuur samengeperst en voorzien van een decorlaag aan de bovenzijde. Ook hier is de dikte (0,6 tot 1,2 mm) samen met de drager bepalend voor de kwaliteit van het paneel.COMMENTAAR

Naam

> 50 gerechten dampkap dampkap-begrippen dampkap-efficiëntie dampkap-onderhoud dampkap-tips dampkap-types dampkap-werking espresso-begrippen espresso-energie espresso-geschiedenis espresso-onderhoud espresso-soorten espresso-tips espresso-veiligheid espressomachines fornuis frontmaterialen gerechten-hapjes gerechten-nagerechten gerechten-schaaldieren gerechten-soepen gerechten-visgerechten gerechten-vlees gerechten-voorgerechten gerechten-wild hangkast hangkast-bovenkast inbouw keukenkast keukenkast-wat-is-een-kast keukenmeubelen keukenvakman koelkasten koelkasten-energielabel koelkasten-functies koelkasten-geschiedenis koelkasten-milieu koelkasten-onderhoud koelkasten-tips koelkasten-types koelkasten-werking koken kookplaten kookplaten-geschiedenis kookplaten-tips materialen materialen-corpus ovens ovens-energie ovens-functies ovens-montage ovens-onderhoud ovens-tips ovens-types sanitair spoelbakken spoelbakken-materialen spoelbakken-samenstelling spoelbakken-types tips-kopen vaatwassers vaatwassers-begrippen vaatwassers-energie vaatwassers-geschiedenis vaatwassers-onderhoud vaatwassers-programma vaatwassers-types vaatwassers-werking webshop zoek-een-keukenvakman
false
ltr
item
De Grote Keukengids: Materialen in de keuken - corpus
Materialen in de keuken - corpus
https://4.bp.blogspot.com/-GuKit236ur4/VzS5HF550EI/AAAAAAAAAGA/sc3j54MaZZ4mmvpPzr988XZ7E0W_h2s3gCLcB/s320/shutterstock_404062039.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-GuKit236ur4/VzS5HF550EI/AAAAAAAAAGA/sc3j54MaZZ4mmvpPzr988XZ7E0W_h2s3gCLcB/s72-c/shutterstock_404062039.jpg
De Grote Keukengids
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/04/materialen-in-de-keuken.html
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/
http://degrotekeukengids.blogspot.com/2016/04/materialen-in-de-keuken.html
true
4775922182147760688
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren